Adresa: Şos. Nordului nr. 12, municipiul Slobozia, județul Ialomiţa
Preot paroh: Constantin PĂTRAŞCU
Preoţi coslujitori: Cristian Ştefan MUNTEANU și Cătălin STANCIU
ISTORICUL BISERICII
Biserica este aşezată în partea de nord a oraşului Slobozia şi a fost construită între anii 2004-2008, prin eforturile credincioşilor şi ale autorităţilor locale, prin purtarea de grijă a pc părinte protopop Dumitru Drăghici.
Pe data de 24 iunie 2004 s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii, de către vrednicul de pomenire Episcop Dr. Damaschin Coravu, ca răspuns la dorinţa credincioşilor din această parte a oraşului de a forma o parohie care să aibă propriul lăcaş de cult. În anul 2007 s-au finalizat lucrările de construire a bisericii.
Pictura bisericii a fost executată în perioada 2008-2009, de către pictorul Marian Bunea, în tehnica tempera grasă, respectând erminiile şi programul iconografic. Slujba de târnosire a fost săvârşită în ziua de 25 octombrie 2009 de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.
Cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii, în anii 2010 şi 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi cu bunăvoinţa Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au fost aduse moaştele Sf. Ap. Andrei, ale Sf. M. Mc. Pantelimon şi ale Sf. Mc. Zotic, Atal, Kamasie şi Filip.
PISANIA
PISANIA menţionează: ,,Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh s-a ridicat această biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir între anii 2004-2008 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Episcop Damaschin şi prin sârguinţa pc protoiereu Dumitru Drăghici, spre slava lui Dumnezeu şi folosul duhovnicesc al credincioşilor din partea de nord a Municipiului Slobozia. Slujba de târnosire a fost săvârşită astăzi, 25 octombrie, anul mântuirii 2009, de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi. Scrie Doamne în cartea vieţii pe ctitorii, miluitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt locaş“.
ARHITECTURA
Lăcaşul de cult este realizat pe fundaţii de beton armat, iar zidurile sunt din cărămidă, pe cadre de beton armat. Turla este ridicată din profile metalice cu plasă, izolate pe mijloc cu polistiren. Bolţile sunt tot din beton armat, sprijinite pe grinzi şi stâlpi. Biserica are plan treflat, cu abside circulare, acoperite fiecare cu o concă. Deasupra naosului se ridică două turle. Dimensiunile bisericii sunt: lungime 19 m; lăţime 11 m şi înălţime 19,7 m.
Biserica are un pridvor deschis, semicircular, sprijinit pe două coloane. Pronaosul este segmentat pe orizontală de un cafas extins până spre naos. Sistemul de susţinere a bolţilor fărâmiţează suprafaţa picturală cu arcuri, grinzi şi stâlpi adosaţi. În partea de vest o scară permite accesul în cafas. Pe naos se ridică o turlă deschisă, poligonală, acoperită cu o semiconcă. Altarul este semicircular atât la interior cât şi la exterior şi acoperit cu o semicupolă. Pe partea de sud a altarului, o uşă face trecerea spre veşmântar. Altarul este despărţit de naos printr-o catapeteasmă din lemn de stejar traforat şi sculptat, împodobită cu icoane.
PICTURA bisericii a fost executată în perioada 2008–2009, de către pictorul Marian Bonea, în tehnica tempera grasă, respectând întru totul erminiile şi programul iconografic. Pe peretele de vest, în partea dreaptă, este pictat portretul vrednicului de pomenire Episcop Dr. Damaschin Coravu, cu a cărui binecuvântare a fost înălţat acest sfânt lăcaş. Deasupra uşii este pictată pisania.
ANEXE
PREOȚI slujitori de la înființare până în prezent:
- Pr. Constantin Pătrașcu 2008 – prezent
- Pr. Cristian Ștefan Munteanu 2009 – prezent
- Pr. Cătălin Stanciu 2009 – prezent
ACTIVITĂȚI. Parohia Sfântul Dumitru Slobozia are în curs de construire un Centru social menit să răspundă nevoilor sociale și materiale ale enoriașilor ei.
În cadrul Proiectului Hristos împărtășit copiilor a fost organizat un grup catehetic format din 15 copii și tineri care participă frecvent la sfintele slujbe și la cateheze.
În fiecare an, parohia organizează în parteneriat cu grădinița și școala generală din zona arondată serbări de Paști, Crăciun și Ziua Copilului.
În anul 2013 parohia a organizat un pelerinaj de 3 zile la mănăstirile din Bucovina, la care au participat 50 de enoriași.